De crisis voorbij

Doorbreek de afhankelijkheid van geld

De steeds maar neergaande beweging, massa ontslagen, loonsverlaging, gekort worden op uitkeringen , huursubsidie en pensioennen, je kunt er depressief van worden.

Dat is echter helemaal niet nodig als je er voor kiest om je afhankelijke en afwachtende houding op te geven en midden in je eigen kracht gaat staan. Je zult dan ontdekken dat je iemand bent die er toe doet en dat je met jouw houding en initiatieven de wereld en zeker je eigen wereld positief kunt veranderen.

Nu is het tijd om zelf het heft in handen te nemen waarbij je vertrouwt op de kracht en het gezonde verstand van de ‘gewone mens’. Als we wat we doen kleinschalig houden en in samenwerking met elkaar, dan zullen we de gevolgen meteen ervaren en direct bij kunnen stellen.

Op La Renardière zie je hoe wij proberen een nieuwe manier van leven gestalte te geven. Een kleinschalige poging, waar we jou graag bij willen betrekken.

Daarom hieronder ons praktische lijstje met oplossingen wat op iedere website zou moeten staan. Ik hoop dat je het met zoveel mogelijk mensen wilt delen:

 

 1. Ga betalen met ander geld dan dat van de bankiers.(bv vosjes in ons ruilsysteem of kijk bij een LET in jouw buurt)
 2. Start eigen coöperaties waarin de werknemers eigenaar zijn. (Het geld blijft in de community en de eigenaren / werknemers willen geen producten maken die hun eigen leven, dat van anderen en het milieu vernietigen)
 3. Ga je eigen gezonde voedsel verbouwen in je achtertuin, voortuin, gemeenteperk, op je platte dak of waar dan ook (permacultuur). Teveel kun je ruilen en delen. Net als de zaden.
 4. Kies je eigen leider waarmee je een vuist kan maken tegen de overheid en ontsla hem indien nodig. (De democratie van nu is verworden tot de dictatuur van de rijken, de politici laten zich door hen kopen.)
 5. Wek je eigen energie op en houdt het in eigen beheer, want bij teruglevering aan een nutsbedrijf krijg je een fractie van wat je er zelf voor moet betalen en bovendien weet de belastingdienst je te vinden om je ook die fractie nog afhandig te maken.
 6. Koop niets meer van multinationals, koop lokale geproduceerde schone en gezonde producten.
 7. Laat je auto zoveel mogelijk staan. Met iedere liter benzine worden er meer mensen chronisch ziek door giftig ultrafijn stof en geef je meer reden voor oorlogen in het Midden Oosten.
 8. Geef de dingen die je niet meer nodig hebt gratis weg zonder er (behalve een blij gezicht) iets voor in ruil te willen. Het zal even duren voordat mensen in je omgeving je voorbeeld volgen, maar ze zullen het zeker gaan doen. Na een tijdje zullen dingen waarvoor je nu nog moet betalen, je aangeboden worden.
 9. Doe aan ruilhandel.
 10. Koop zo veel mogelijk 2e hands via de bekende websites.
 11. Recycle, recycle, recycle…….
 12. Ons mantra is:           Houdt het kleinschalig, lokaal en doe het samen met gelijkgestemden.

Aanvullende gegevens