Acupunctuur


Acupunctuur is een van de pijlers van de Traditioneel Chinese Geneeskunde. Acupunctuur omvat verschillende therapievormen, zoals moxibustie en cupping, maar het grootste gedeelte is het inbrengen van zeer dunne naalden in het lichaam, op specifieke plaatsen die bewezen hebben effectief te zijn voor de behandeling van de aandoening.

Deze acupunctuurpunten zijn door de Chinezen over een periode van meer dan vierduizend jaar in detail in kaart gebracht. Meer dan duizend acupunctuur punten zijn er beschreven. In de laatste drie decennia heeft elektromagnetisch onderzoek de aanwezigheid en de locatie van deze punten bevestigd.

Het stimuleren van acupunctuurpunten doen sommige mensen al van nature, bijvoorbeeld door het over je ogen wrijven als je vermoeid bent, je slapen masseren als je hoofdpijn hebt of wrijven bij pijn.

Wat gebeurt er bij een acupunctuurbehandeling?

Moderne Westerse geneeskunde kan nog niet verklaren wat er gebeurt bij een acupunctuurbehandeling. De Chinese geneeskunde is gebaseerd op eeuwen oude theorieën over de stroming van Qi (uitgesproken als ‘tsjie’ -  een essentiële substantie die het lichaam voedt, beschermd en verwarmd) door goed te onderscheiden meridianen. Dit zijn energiebanen die door het hele lichaam lopen. In materiële zin zijn de meridiaan vergelijkbaar met de zenuw– en bloedbanen in het lichaam. 

Volgens bovengenoemde theorieën verbetert acupunctuur de circulatie van de Qi in het lichaam. Acupunctuur leidt de Qi naar die gebieden waar het tekort komt en draineert het daar waar het is geblokkeerd.  Met andere  woorden; acupunctuur herstelt de harmonieuze balans van het lichaam. In China is een gezegde: ‘Als er pijn is, dan is er geen vrije stroming van de Qi; als er een vrije stroming van de Qi is, dan is er geen pijn”. Acupunctuur  zorgt voor de vrije stroming van de Qi.

Acupunctuur kan soms in samenhang met andere therapievormen worden gebruikt.

 

Aanvullende gegevens